68. Berlinale: Franz Rogowski, evropska vzhajajoča zvezda Berlinala in hkrati glavni igralec v dveh filmih tekmovalnega programa

Franz Rogowski, fant z zajčjo ustnico, nežnim glasom ter s sesljajočim govorom, letos na Berlinalu ni le ena od desetih evropskih vzhajajočih zvezd ( European Shooting Stars 2018) , temveč igralec, ki ima glavno vlogo kar v dveh filmih tekmovalnega programa: Transit, priljubljenega nemškega režiserja Christiana Petzolda, ki do sedaj pri kritikih kar visoko kotira v boju za nagrade Berlinala, ter v filmu Thomasa Stuberja, In den Gängen, ki bo predvajan šele v petek, dan pred podelitvijo nagrad. Bolj, ko gledamo Franza, bolj se nam zdi, da je zelo podoben Joaquinu Phoenixu…Sicer pa:

Franz Rogowski, foto© natalijapihler

Kdo je Franz Rogowski in kako je začel s filmsko kariero?

Odraščal je v okolici Tübingena, v dobri meščanski družini, oče je otroški zdravnik in mati babica. Zelo zgodaj je obesil šolo na klin, bil ulični glasbenik v Berlinu, se ukvarjal z izraznim plesom in tudi igral, čeprav se nikoli ni šolal na igralski akademiji. Nato je vseeno zaključil klasično šolo plesa. In kaj je hotel simpatični sogovornik, ki je 20.2.2018 praznoval svoj 32. rojstni dan, najprej postati?

» Pri dvaindvajsetih sem želel biti kurir na kolesu. Začel sem že pisati prošnjo, se fotografiral s kolesom, nakar mi je prijateljica na eni zabavi povedala, da je v berlinskem gledališču Schaubühne am Lehniner Platz avdicija za izrazni ples. Pred letom sem sicer še govoril, da nočem biti plesalec, a sem vseeno šel na avdicijo in bil sprejet.«, je začel razlagati Franz.

Seveda se je tako 2007 začela njegova pot na svobodni sceni, kjer je bil poleg v Schaubühne dejaven še v gledališčih Thalia Theater Hamburg, Schauspielhaus Hanover, Hebbel am Ufer Berlin, Tanzfabrik Berlin, Maxim Gorki Theater Berlin, Kammerspiele München indr. Šele nato so prišle vloge v filmih.

» V bistvu me je, kar se filma tiče, odkril berlinski režiser Jakob Lass, katerega filmi so večino posneti na improvizaciji, z zelo malo ali skoraj nič scenarija, in mi 2011 ponudil vlogo v filmu Frontalwatte, kjer je bil v vlogi enega od treh fantov iz Berlina, ki iščejo svojo identiteto. Leta 2013 je sledil še film Love Steaks, ki je dobil nagrado filmskega sklada Neues Deutsches Kino v vseh kategorijah.«

V Schipperjevem 140 minutnem filmu Victoria, posnetem v enem samem kadru, ki smo ga videli 2015 tudi na liffu, je igral enega od članov berlinskega »ganga«, Boxerja. Film je na Berlinalu dobil nagrado Srebrni medved za izredne umetniške dosežke s kamero ter številne druge nemške nagrade.

 

Micheal Haneke in Happy End

Po snemanju filmov z nemškimi režiserji se je odpravil na avdicijo na Dunaj, kjer je Haneke iskal igralca za vlogo agresivnega, razvajenega in alkoholu vdanega filmskega sina Isabelle Huppert v njegovi francosko – nemško – avstrijski koprodukciji Happy End.

»Haneke je najprej iskal francoskega igralca, a se je na koncu odločil narediti avdicijo na Dunaju. Ko sem prišel tja v drugem krogu, sem bil zelo razburjen. Nikoli ne veš, kaj te čaka. A sem bil na srečo sprejet. »

In jezik? Je bilo znanje francoščine pogoj?

»V filmu sem ves čas snemal v nemškem jeziku, francoski igralec je nato v originalu sinhroniziral moj glas v francoščino. Poznal sem tekste svojih soigralcev, zato sem razumel, kaj govorijo, ne da bi sam moral znati francosko. Ker je Isabelle Huppert super igralka, je bilo snemanje kadrov z njo zelo prijetno.«, se spominja Franz.

Film Happy End je bil 2017 tudi v tekmovalnem programu Cannesa, v Ljubljani bo na rednem sporedu v Kinodvoru od 2. marca 2018.

Evropska vzhajajoča zvezda z glavno vlogo v dveh filmih tekmovalnega programa 68.Berlinala

Čeprav bo zaradi zajčje ustnice in sesljanja Franz v gledališču omejen le na določene vloge, pa to očitno ne vpliva na vloge v filmu. Filmski režiserji mu jih že od leta 2011 dalje dajejo. Tudi po 3 filme posname na leto.

Potem, ko je posnel nizkoproračunska filma Lux – Krieger des Lichtes in Fikkefuchs, sta se mu ponudili kar dve priložnosti glavnih vlog v nemških filmih, ki sta bila izbrana v tekmovalni program 68. Berlinala. Nekoliko bolj resni vlogi, bi lahko rekli, saj je do sedaj imel vloge samih nedoraslih, agresivnih ter uporniških fantov.

» Oba filma sta posneta po knjižnih predlogah. Film Transit po istoimenskem romanu Anne Seghers (1944), ki se ukvarja s problematiko beguncev leta 1930 in katere zgodbo o tranziciji ljudi v druge dežele in pobeg pred nacisti je režiser Christian Petzold odlično »prenesel« v sedanje dogajanje v Marseille, kamor bežijo begunci v Evropo. Tukaj igram Georga, ki v zadnjem trenutku pobegne v Marseille in tam prevzame identiteto pisatelja Weidla, ki se iz strahu pred pregonom ubije. Ima njegov rokopis, pisma ter dovoljenje za vizo, ki ga je dobil od mehiške ambasade…

Film In den Gängen je posnet po kratki zgodbi Clemensa Meyerja. Igram vlogo mladega fanta, ki začne delati v supermarketu, zvečer še zlaga palete ter dela izpit za viličarja. V življenju išče novi življenjski prostor in seveda – ljubezen, brez katere ne gre.«

 

European Shooting Stars 2018, četrti z leve Franz Rogowski, foto© natalijapihler

In kaj si obeta od tega, da je eden od evropskih vzhajajočih zvezd?

» Ko sem videl imena prejšnjih predstavnikov vzhajajočih zvezd, me je obšel prav čuden občutek. Me drugim Daniel Brühl, Daniel Craig, ki je sedaj James Bond… Gotovo dobra iztočnica za nadaljnjo kariero.«

Tudi za Franza bo šla igralska kariera še višje. Sedaj je končal snemanje zgodovinske drame Radegund še s Terencom Malickom in na vidiku so že novi projekti.

Na koncu nisem mogla mimo njegove modre majice, na kateri so bile v krogu natisnjene zlate zvezde, a je ena v njem manjkala. Sporočilo?

»To je akcija, ki traja že eno leto. V krogu manjka ena zvezda in vsi vemo, kdo je ta manjkajoča. Mi, evropske vzhajajoče zvezde imamo svojo zvezdo, a Evropi zvezda manjka. Morali bi biti bolj enotni in držati skupaj predvsem takrat, ko se pojavijo težave, ne pa kar pobegniti, ker denimo mislimo le na denar.«

No, če pomislimo na nagrade tekmovalnega programa Berlinala, ima Franz kar lepo priložnost s filmom Transit. Rezultati bodo znani v soboto, 24.2.2018 in upam, da bo Srebrni medved romal v njegove roke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s