Berlinale 2017: Film Barrage v sekciji forum z Isabelle Huppert v stranski ter z Lolito Chammah v glavni vlogi

 

201713222_1

Isabelle HuppertThémis Pauvels, foto © Red Lion

 

Forum in forum expanded

Sekciji forum in forum expanded  sta mi zelo ljubi, saj vsebujeta filme širokih filmskih oblik, dokumentarce, portrete, politične angažirane, etnografske in eksperimentalne filmske prispevke. Ko sem letos prebirala knjižico Forum / Forum expanded (od lanskega leta namreč na Berlinalu ni več (pre)debelega kataloga z opisi filmov, temveč so na voljo posamezne vsebinske knjižice različnih sekcij, kar je veliko bolj praktično ), sem si označila kar nekaj filmov, med njimi je bil tudi film Barrage.

Mati in hči. V fikciji in resničnem življenju

Že v četrtek, 1. dan festivala, sem popoldne šla na film luksemburške filmske in gledališke režiserke Laure Schroeder (1980), ki je 2012 najprej posnela otroški film, nato nekaj TV serij, a letos se berlinalski publiki prvič predstavlja – z žensko družinsko dramo Barrage.

201713222_7

Režiserka Laura Schroeder, foto  © Dominique Houcmant

Zakaj sem si označila prav ta film? Najprej zaradi zgodbe. Kritični trikotnik in posledično konflikti žensk treh generacij: mati, hči in vnukinja. In tudi zato, ker mi je ob branju zasedbe takoj padlo v oči ime Isabelle Huppert. Le kdo se je ne spomni po odlični glavni vlogi Hannekejevega film Učiteljica klavirja ali v najnovejšem, lani z nagrado zlati globus nagrajenem filmu Elle (Ona), režiserja in letošnjega predsednika žirije glavnega tekmovalnega programa berlinala – Paula Verhoevena. Film smo lani lahko videli tudi na Mednarodnem filmskem festivalu liffe v Ljubljani. Isabelle se bo prav s tem filmom potegovala za filmsko nagrado oskar, v kategoriji glavna ženska vloga.

201713222_2

Lolita Chammah , foto © Red Lion

V igralski zasedbi filma Barrage Isabelle sicer ni navedena na 1. mestu, torej nima glavne vloge. Nato sem si rekla, da vprašam »strička Googla«, kdo se skriva pod imenom  prve filmske violine v filmu? Vtipkam torej Lolita Chammah: francoska igralka, rojena 1983, in hči ….od Isabelle Huppert! No, pa poglejmo, sem si rekla. Mati in hči v filmskem in realnem svetu.

Vsebina z družinsko noto

Catherine (Lolita Chammah) se po desetih letih vrne iz Švice nazaj v Luksemburg, kjer želi obiskati svojo mamo Elisabeth (Isabelle Huppert) ter hčerko Albo (Thémis Pauvels), za katero od njene odsotnosti dalje skrbi Catherinena mama, Albina babica. Zakaj je pred desetimi leti odšla ali morda pobegnila in pustila hčerko pri svoji mami, iz filma ne izvemo točno, a vse kaže, da je imela psihične probleme, ki jih doma ob materi in majhni hčerki očitno ni mogla rešiti.

Po številnih neuspešnih telefonskih klicih svoji materi se Catherine odloči, da bo šla na šolo in poiskala Albo. Na skrivaj jo opazuje tako v šoli kot  pri igranju tenisa, kjer jo babica vztrajno vzpodbuja in trenira za teniške turnirje… Vsak dan dobi tudi »bonbončke«, kot babica imenuje vsakodnevno dozo tablet, ki jo mora vnukinja jemati za moč. Vse počne natanko tako, kot je počela s svojo hčerko Catherine, kateri se ob opazovanju svoje hčere zavrti kolo spomina v ne preveč lepo mladost, ko je mati tudi njo brez milosti trenirala in ji vsiljevala disciplino pri športu, ki naj bi ji bila tudi v vsakdanjem življenju v prid.

Ko se kar pojavi pred vrati in pove, da bi se rada sama  srečala s hčerko  ter preživela z njo nekaj časa, nad idejo Elisabeth ni najbolj navdušena Ne verjame, da bo Albi po desetih letih odsotnosti lahko spet mati. Najstnica je na začetku srečanja zadržana in tudi jezna, saj materi očita, da ji v teh desetih letih ni napisala niti enega pisma. Catherine to zanika in nazadnje ugotovi, da očitno pisma niso prišla do hčere zaradi Elisabeth, ki je prejem zavestno preprečevala.

 

201713222_3

Themis Pauwels, Lolita Chammah, foto © Red Lion

Nato Elisabeth le privoli v to, da se mati in hči sami odpravita ven in s tem se začne pustolovščina doživetij hčerke in matere, ki na poti do počitniške hišice v gozdu na novo spoznavata druga drugo ter poskušata nadomestiti luknjo v odnosu, ki je nastala v teh minulih desetih letih. Še vedno nekoliko labilna Catherine s svojim obnašanjem bolje spominja na Albino starejšo sestro kot mater.

Pozitivne in negativne emocije se kažejo tudi skozi vreme v filmu: sonce, nato kar naenkrat toča, spet dež. Že skoraj preveč idilično in pravljično vzdušje luksemburških gozdov poskrbi za nerealno in fiktivno stanje v filmu. Je Elisabeth hudobna čarovnica, ki želi še vedno egoistično sama skrbeti za svojo vnukinjo in jo tako odvrniti od svoje mame? Bo imela Catherine dovolj moči, da ji bo v drugo le uspelo biti mati in končno pridobiti zaupanje svoje hčere? Kako se bo glede na prizadetost iz preteklosti in možnost sprave v sedanjosti premaknil kazalec moči, pa puščam odprto. Morda pa boste le imeli možnost sami videti film in si boste na ta vprašanja kar sami odgovorili.

 

Isabelle in Lolita, mati in hči. Obe Igralki.

Isabelle Huppert se v filmu pojavi na začetki in nato še malo proti  koncu filma, sicer pa je večji del filma na ramenih likov Chaterine in Albe. Obe sta v emocionalnih in kritičnih situacijah prepričljivi in odlično delujeta kot filmski tim. Tudi Isabelle in Lolita v svojih dialogih prepričata, vendar sem se nenehno morala spraševati, kaj sta vzeli iz njunega življenja in izkušenj, in kaj sta” morali” igrati. Isabelle žal ne bo v Berlin, da bi lahko odgovorila na to vprašanje, je pa zato tukaj Lolita, ki bojda nima več volje nenehno odgovarjati na vprašanje, kako je igrati z materjo v istem filmu.  Sicer pa  Lolita Chammah igra kar v dveh filmih sekcije forum na letošnjem Berlinalu. Glavno vlogo ima še v filmu Drôles d’oiseaux ( Strange Birds), francoske režiserke Elise Girard. Ta film imam na sporedu šele 17.2., tako da kaj več po ogledu filma. In upam, da se bo po filmu morda še predstavila ekipa in z njo tudi Lolita…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s