V velikosrčnem Sarajevu 22. Sarajevski filmski festival od 12. 8. do 20.8.2016. Vabljeni!


Še dober mesec  nas loči do letošnjega 22.Sarajevskega filmskega festivala (SFF), ki bo v 9 dneh prikazal številne filme v sekcijah Tekmovalni igrani film, Tekmovalni dokumentarni film, Tekmovalni kratki film, Kinescope, Odprti kino, Laško summer nights, Posvečeno in Otroški program ter Teenarena. Naslovi filmov še niso znani, a nekaj informacij o festivalu se je vseeno že nabralo.

 

plakat SFF16

Plakat 22. SFF (foto: ©SFF)

 

Filmi posvečeni režiserju Amatu Escalanteu

SFF bo v okviru programa Posvečeno gostil mehiškega režiserja, scenarista in producenta Amata Escalantea, ki se bo tudi osebno udeležil festivala ter tako v pogovoru po filmskih projekcijah predstavil svoja dela občinstvu ter filmskim ustvarjalcem. Kot veliki prijatelj SFF bo ta festival obiskal že tretjič.

CANNES, FRANCE - MAY 21: Director Amat Escalante from the film "Revolucion" pose for a portrait during the 63rd Annual Cannes Film Festival on May 21, 2010 in Cannes, France. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Režiser Amat Escalante ( foto ©Sean Gallup)

Amat Escalante ( 1979) je filmski ustvarjalec samouk iz Guanajuatoa, ki je začel snemati filme že pri 15. letih. Po dveh kratkometražnih filmih je bil njegov prvi dolgometražni igrani film »Sangre« – za katerega je napisal tudi scenarij – prikazan v okviru sekcije Un Certain Regard Cannes Film Festival 2005 ter nagrajen s priznanjem FIPRESCI. Drugi dolgometražni igrani film “Los Bastardos” je bil čez 3 leta prav tako prikazan v Cannesu v istem programu.
2013 so njegov tretji film “Heli” uvrstili v tekmovalni program Cannesa, kjer je osvojil nagrado za najboljšo režijo.

Najnovejši film “La Región Salvaje” (The Untamed) naj bi občinstvo ugledalo še letos.

Do sedaj so bili v programu Posvečeno sledeči filmski ustvarjalci:

• igralec Steve Buscemi 2000.
• režiser Mike Leigh 2001.
• režiser Stephen Frears 2002.
• igralec Peter Mullan 2003.
• režiserja Dušan Makavejev in Gaspar Noe 2004.
• scenarist in režiser Alexander Payne 2005.
• režiserja Abel Ferrara i Béla Tarr 2006.
• režiser Ulrich Seidl 2007.
• režiser Todd Haynes 2008.
• režiser Jia Zhang-ke 2009.
• režiser Bruno Dumont 2010.
• režiserka Lucrecia Martel 2011.
• režiser Todd Solondz 2012.
• režiser Cristi Puiu 2013.
• režiser Michael Winterbottom 2014.
• režiserja Atom Egoyan i Brillante Mendoza 2015.

Palestinski režiser Elia Suleiman predsednik žirije Tekmovalnega programa igranega filma na 22. SFF

 

Elia-Suleiman--web

Režiser Elia Suleiman, predsednik žirije 22.SFF (foto:© SFF)

 

1960 v Nazaretu rojeni režiser Suleiman je živel v New Yorku od 1981 do 1993, kjer je režiral tudi svoja prva kratka filma »INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT« in »HOMAGE BY ASSASSINATION«, s katerima je osvojil številne nagrade. 1994 mu je Evropska komisija naložila nalogo, da na Birzeit Univerzi na Zahodni obali Palestine ustanovi oddelek za film in medije.

Njegov prvi dolgometražni igrani film »CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE« je osvojil nagrado za najboljši film na Filmskem festivalu v Benetkah 1996. S filmom »DIVINE INTERVENTION« je na Filmskem festivalu v Cannesu leta 2002 osvojil nagrado žirije in FIPRESCI nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov ter v Rimu nagrado Evropske filmske akademije za najboljši tuji film. Suleiman je bil 2007 izbran med 35 režiserji, ki so sodelovali pri filmu »TO EACH HIS OWN CINEMA« , posnetem v čast 60. obletnice Filmskega festivala v Cannesu. Njegov zadnji igrani film »THE TIME THAT REMAINS« je bil uvrščen v Tekmovalni program Filmskega festivala v Cannesu 2009. 2012 posneti kratki film »DIARY OF A BEGINNER«, del omnibusa »7 DAYS IN HAVANA« ,  je bil 2012 prikazan v okviru programa Un Certain Regard Filmskega festivala v Cannesu.

Euromed Audiovisual 2013, intervju s Suleimanom:

 

 

Elia Suleiman je bil član žirije na številnih festivalih kot npr. v Cannesu (2006), nato predsednik žirije na festivalih : New Horizons v Wrocławu na Poljskem, na Filmskem festivala Abu Dhabi (2010), na Filmskem festivalu Deauville Asian (2012) in na Filmskem festivalu v Rotterdamu (2014).

 

Priznanja za njegov prikazan opus so mu podelile številne prestižne inštitucije in festivali npr. MoMA v New Yorku, Filmski festival v Istanbulu, portugalski Filmski festival Lisbon&Estoril… Je tudi dobitnik Rockeffeler nagrade za leto 1992 in Princ Claus nagrade 2008. Variety ga je na Filmskem festivalu v Abu Dhabiju 2009 proglasil za bližnjevzhodnega režiserja leta in istega leta je tukaj osvojil še nagrado Bleck Pearl Award (Črni biser) za film »THE TIME THAT REMAINS«.

Elia Suleiman trenutno opravlja dolžnost umetniškega svetovalca Filmskega inštituta Doha, ki je neodvisna, neprofitna kulturna organizacija, ustanovljena leta 2010. Inštitut pomaga pri razvoju lokalne filmske skupnosti s širjenjem strokovnih znanj s področja filmske industrije ter neguje filmsko kulturo in s tem prispeva k razvoju ustvarjalne industrije v Kataru.

SFf-žirija

foto: ©SFF

Predsedniku žirije Suleimanu (foto zgoraj levo) bodo v pomoč še ostali člani žirije:

– producentka Zeynep Atakan, Turčija ( foto zgoraj desno)
– igralec Nikola Đuričko, Srbija (foto spodaj levo)

– kurator berlinskega mednarodnega festivala Thomas Hailer, Nemčija (foto spodaj sredina)

– igralka Angeliki Papoulia, Grčija ( foto spodaj desno)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s